Iskiasoireidesi hoitoa Jyväskylässä
Iskiasoireeksi kutsutaan yleensä kipua, joka säteilee alaselästä ja lantion seudusta pakaraan ja siitä alemmas alaraajaan aina takareiden, pohkeen ja jalkaterän alueelle. Iskiasoire saa nimensä iskiashermosta, joka saa alkunsa lanneselän alimmista nikamaväleistä L4-L5 ja L5-S1 jatkuen takareittä pitkin polvitaipeeseen sekä siitä kahtena hermohaarana säären ja pohkeen alueelle aina nilkkaan ja jalkaterään saakka. Todellisessa iskiasoireessa kipua on todella harvoin selän alueella. Kipu tuntuu useimmiten toispuoleisena terävänä hermokipuna alaraajan alueella ja kivun lisäksi saattaa esiintyä puutumisoiretta esim. reiden ja nilkan/jalkaterän alueella.
Tyypillisimmät syyt ja aiheuttajat iskiasoireellesi
Jos iskiashermo joutuu puristuksiin selän alueella tai pakaraseudussa, se alkaa aiheuttamaan alaraajaan säteilevää kipua ja monesti myös puutumisoireita. Hermon pinnetilan alaselän alueella ja sitä kautta iskiasoireen voivat aiheuttaa mm. välilevyn pullistuma, kulumamuutoksista johtuva hermojuuriaukon kaventuminen, selkäydinkanavan ahtauma tai jokin muu lanneselän tai lantion seudun toiminnallinen ongelma. On kuitenkin hyvä muistaa, että läheskään kaikki alaraajaan heijastuva ja säteilevä kipu ei johdu näistä syistä vaan kyseessä voi olla myös esimerkiksi lihas- tai nivelperäinen heijasteoire lanneselän alueelta tai si-nivelestä.
Naprapaatti ja fysioterapeutti hoitavat iskiasoireesi
Viimeisimpien tutkimusten ja hoitosuositusten mukaan iskiasoireiden ensisijainen hoito ovat säännöllinen liikunta ja nousujohteisesti etenevä harjoittelu. Lisäksi liikunnan ja harjoittelun tukena olisi hyvä käyttää manuaalista terapiaa, kuten nivelkäsittelyä eli mobilisointia rangan alueelle, pehmytkudoskäsittelyitä ja hermokudoksen mobilisointia iskiashermon alueelle.
Hyviä liikuntamuotoja iskiasoireista kärsivälle ovat kävely, pyöräily, hiihto ja uinti. Lisäksi juoksu voi olla joillekin sopivaa, jos se ei iskutuksen kautta provosoi oireita liiallisesti. Harjoittelussa tulisi keskittyä lanneselän ja lantion seudun hallinnan ja lihasvoiman parantamiseen, alaraajojen lihasten vahvistamiseen sekä lanneselän ja lantion seudun liikkuvuuden kehittämiseen. Harjoittelua voidaan toteuttaa tehokkaasti sekä kuntosalilla että kotona, sopivilla välineillä.
Manuaalisella terapialla voidaan helpottaa selän ja lantion seudun pehmytkudosten jännitystiloja ja parantaa nivelistön ja selkärangan liikkuvuutta, unohtamatta hermostoon kohdistuvaa kivunlievitystä. Hermokudoksen mobilisoinnilla pystytään vaikuttamaan hermokudoksen liukumiseen muiden kudosten seassa sekä parantamaan hermokudoksen omaa aineenvaihduntaa.
Seppänaprapaateilla iskiasoireita ovat erikoistuneet hoitamaan:
- Naprapaatti Jari Mikkola
- Naprapaatti Ossi Häkkinen
- Naprapaatti Johanna Laitinen
- Fysioterapeutti Anna-Maija Teppo
Iskiasoireen helpottamiseen käytettäviä hoitomenetelmiä ovat mm.:
- Lihas- ja nivelkäsittelyt
- Faskiakäsittelyt
- Akupunktio
- Terapeuttinen harjoittelu
- Neuraalikudoksen eli hermokudoksen mobilisointi
Varaa aika iskiasoireidesi helpottamiseen alla olevasta linkistä!